Verklarende woordenlijst

Hier vind je alle definities terug van gamestermen en andere leuke nieuwe woorden! 😉

Advergame: of ‘fully branded game’, is een game die speciaal voor een organisatie of merk is ontwikkeld en een onmiskenbare signatuur van de afzender draagt. Vaak haakt de game in op de identiteit van de organisatie, een merk, product, of een campagne.
Artifical / non playable characters (NPC’s): avatars binnen het spel die de speler niet direct kan besturen of bedienen.
Augmented reality: letterlijk: veranderde realiteit, is een samensmelting van digitale informatie en realiteit door het gebruik van camera(‘s) en beeldherkenning. Door de camera van een mobiele telefoon bijvoorbeeld op een huis te richten kan door middel van beeldherkenning informatie over dat huis op het beeldscherm verschijnen geput uit een database waarin informatie staat over bijvoorbeeld bouwjaar, makelaar en prijs. Musea zouden deze technieken kunnen toepassen waar bij elk schilderij (of ander kunstwerk) een verhaal of minivideo volgt met informatie over het schilderij en de schilder op de telefoon.
Avatar: een in-game personage of karakter
Battlecast server: een server die een game ‘opneemt’ zodat je hem later kunt terugzien en met anderen kunt delen. In de toekomst kunnen consumenten via dit soort kanalen wedstrijden tussen gamers volgen.
Beachball: een spel dat op het strand wordt gespeeld met twee houten rackets en een bal vergelijkbaar met een squashbal. Het voornaamste doel is om de bal zo lang mogelijk over te slaan zonder dat deze de grond raakt. Verder zijn er eigenlijk geen spelregels.
Brand utilities: digitale applicaties, diensten of services van organisaties en merken om het leven van de consument te vergemakkelijken of aangenamer te maken.
Bugvrij: een software programma zonder fouten zodat het niet vastloopt.
Cause-effect: Elke keuze binnen de game heeft gevolgen voor het verloop van het spel. Dit begint al met het configureren van de avatar (het gamepersonage). Door bepaalde  eigenschappen te kiezen zal de gameplay bijvoorbeeld meer confrontatie of juist meer dialogen met zich meebrengen. Het kaartspel Dungeons en Dragons heeft ooit de basis gelegd voor deze unieke gameplay. Games die daarop zijn gebaseerd zijn onder andere Baldur’s Gate, Neverwinter Nights en World of Warcraft. De game Fallout wordt ook al jaren geprezen om het sterke S.P.E.C.I.A.L. model dat staat voor de karaktereigenschappen: Strength, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility en Luck. Hierbij kan de persoon die speelt aan het begin van het spel zijn karakter naar eigen inzicht eigenschappen toebedelen waardoor er andere dialogen en keuzes worden voorgeschoteld in het spel. De keuzes die gemaakt
worden gedurende het spel hebben ook weer invloed op het uiteindelijke spelverloop. Zo zou een speler met een karakter met het maximale aantal punten op ‘geluk’ en ‘charisma’ vaak – zonder slag of stoot – onder gewelddadige confrontaties uit kunnen komen.
Developers kit: een set aan programmeertools bestaande uit hardware en software om applicaties en games te maken voor specifieke platforms en apparaten, vaak aangeleverd of onder licentie beschikbaar gesteld door de leverancier van de hardware. Bij consoles kopen ontwikkelaars een developers kit waarmee ze games kunnen maken in de taal die past bij de specifieke console. Games voor de PC worden vaak gebaseerd op een eerder ontwikkelde engine (programmeertool) waarmee al eerder een game is ontwikkeld. De Unreal engine (gebruikt voor de games Unreal en Unreal Tournament) is inmiddels legendarisch en al tientallen keren in licentie doorverkocht aan diverse ontwikkelaars.
Embedded software: programmacode (software) die is ‘meegebakken’ op de hardware en dus niet op een losse drager zit, zoals een floppy disk of DVD.
Episodic content: Nieuwe content die te spelen is, zolang je in bezit bent van het hoofdproduct. Door updates wordt de levenscyclus van het hoofdproduct verlengt en ontstaan er nieuwe gebruiksfuncties en commerciele kansen. De applicaties die voor de iPhone beschikbaar zijn, zijn in feite ook updates.
Freeroaming: ook wel sandbox (zandbak) games genoemd. Delta Force (1999 – PC) was één van de eerste games die dankzij de voxel technologie mooie ronde landschappen en een schier ‘oneindig’ grote spelwereld bood. Het niveau van freeroaming verschilt per game, maar het duidt er met name op dat er geen ‘onzichtbare muren’ waarneembaar zijn binnen de game. Fans van dit genre praten vaak over sandbox games als of het een nieuw genre betreft.
Gameplay: de set regels en variabelen die de speler ter beschikking staan om het doel in de game te bereiken. In essentie bepaald dit de herspeelbaarheid van games. Een goed uitgebalanceerde gameplay zorgt ervoor dat games altijd leuk blijven en het onderscheidt goede games van slechte.
Gamevertising: het inzetten van games als promotiemiddel.

Handheld: een apparaat (console) dat in de hand gehouden wordt om het te bedienen.
Homo ludens: letterlijk ‘de spelende mens’. Geïntroduceerd door vooraanstaand Nederlands historicus Johan Huizinga in 1938 in een boek over het belang van het spelelement binnen cultuur en samenleving.
Intellectual Property: een product dat wordt doorontwikkeld tot ‘merk’ zodat de levenscyclus van het product verlengd kan worden en spin offs kan krijgen (line extensions), bijvoorbeeld in de vorm van merchandising. Een voorbeeld van IP is het personage Lara Croft uit Tomb Raider
Lan Party: letterlijk een Local Area Network Party. Een evenement waar consumenten fysiek samenkomen om diverse games tegen elkaar te spelen, al dan niet
voor een prijzenpot. Uiteindelijk is hierdoor ook de World Cyber Games ontstaan, een wereldwijde organisatie die jaarlijks internationale tournamenten organiseert.
Leaderboard: scorelijst van teams of individuele deelnemers van een bepaalde game. Vaak in de vorm van een statistisch overzicht van prestaties van individuele spelers van een game. Afgezien van ‘ranking’ kan je vaak ook nog zien hoe goed hij of zij scoort op specifieke eigenschappen. Bij een shooter als Battlefield 2 is dit bijvoorbeeld wat je favoriete (meest gebruikte) wapen is, hoe vaak je mensen hebt gereanimeerd of een lift hebt gegeven in je Hum-Vee en hoeveel munitie je hebt gebruikt.
MSN: de webportal van Microsoft waarbij leden onderling zowel real-time als turnbased berichten kunnen sturen als ze online zijn door middel van een chatprogramma. Inmiddels is de portal uitgegroeid tot een multimediaal kanaal waarop ook games kunnen worden gespeeld.
Postings: berichten op een weblog of forum
Real-time: gelijktijdig in tegenstelling tot Turn-based.
Seeden: het plaatsen van links (bijvoorbeeld door middel van banners) op, voor de gebruikersgroep, relevante kanalen (bijvoorbeeld websites) die verwijzen naar de content (in dit geval de game).
Scripted events: korte stukjes voorgeprogrammeerde animaties of gameplay elementen die de gameplay verrijken of een hoogtepunt vormen binnen een bepaald
level. Bij klassieke fighting games kan het eindgevecht tegen de ‘levelboss’ worden beschouwd als scripted event.

Serious Games: Onder serious games worden games verstaan die tot doel hebben mensen iets te leren en zijn meestal gebaseerd op wetenschappelijke modellen
en structuren die achter de ‘game-interface’ allerlei data en scores bijhouden. De gebruiker is echter wel vaak beperkt in de invloed op de speluitkomst. Dit soort
games worden veel gebruikt voor personeelselectie, trainingen en simulaties binnen organisaties om voorspellingen te kunnen doen.
Skype: een gratis internet-telefoondienst waarbij leden onderling wereldwijd met elkaar kunnen bellen. In 2009 waren al meer dan 100 miljoen mensen aangesloten. Naast gratis bellen voor leden kan je een abonnement van vijf euro per maand afsluiten en vervolgens kosteloos bellen naar alle vaste nummers in Nederland, dus ook naar personen en instanties die niet zijn aangesloten op Skype.

Smartphone: een mobiele – multimedia – telefoon (ook PDA genoemd) waarop, naast bellen en sms-en, diverse applicaties te gebruiken zijn, zoals agenda beheer, synchronisatie met Outlook op PC of laptop. Besturingssystemen zijn onder meer Symbian van Nokia, Microsoft mobile, Android van Google en Apple OS voor iPhone. Met name voor de iPhone zijn games erg populair. In de maand mei van 2009 waren zeven van de tien ‘top tien downloads’ op de appstore van Apple games en waren er reeds 15.000 applicaties beschikbaar. In december 2009 waren er reeds 25.000 applicaties beschikbaar.
Turn-based: volgtijdig, ofwel om beurten, zoals bij schaken en de meeste bordspelen het geval is.
Virtuele wereld: een digitale 3D vormgegeven omgeving waarin een speler met behulp van een avatar (een personage of karakter) kan rondlopen.